nutrition facts and measure tape z126WuD

Orthomoleculair/voedings arts

Hippocrates’ bewering  die heeft geleid tot de ontwikkeling van “voedsel als medicijn” is:

Wat dan ook de vader van de ziekte is, de moeder is altijd ongezonde voeding.

Arts en apotheker Philip Boerebach is gespecialiseerd in preventieve geneeskunde in de volle breedte: vaccinaties, voeding en traditionele westerse (allopathische) geneeskunde. 

Nutritionele- of orthomoleculaire geneeskunde concentreert zich op preventie (voorkomen van ziekte, of voorkomen van verergering van ziekte), maar kan ook ingezet worden voor het genezen van aandoeningen.

Nutritionele interventies worden bijna altijd gecombineerd met adviezen over lichaamsbeweging. Iedereen heeft wel gehoord van het belang van goede voeding EN het hebben van voldoende lichaamsbeweging.

We kennen ook allemaal wel de argumenten: “Ik heb op dit moment te veel pijn om flink te bewegen”, “Ik heb geen energie om in beweging te komen”. Dit is de negatieve spiraal waarin je terecht kan komen: minder beweging kan leiden tot overgewicht, meer pijn en meer andere medische aandoeningen, waardoor bewegen nog meer bemoeilijkt wordt.

Deze spiraal probeert de nutritionele geneeskunde te doorbreken.

Naast gezonde voeding, maakt de nutritionele arts zo nodig gebruik van voedingssupplementen. Deze kunnen het proces van het herstellen van een gezonde balans versnellen.

Als er medisch herstel is opgetreden worden de supplementen weer gestopt, waarna het (nieuwe) voedings- en bewegingspatroon ervoor zorgt dat de gezonde balans in evenwicht blijft.

Dit is meteen het grootste verschil met de traditionele geneeskunde, waarbij (als voorbeeld) een hoge bloeddruk met een plaspil wordt behandeld, waarmee wel de symptomen (hoge bloeddruk wordt verlaagd) maar niet de oorzaak (als de medicijnen worden gestopt, gaat de bloeddruk weer omhoog)  worden aangepakt.

Ook een levenslange “veroordeling” tot een streng dieet (of in westerse geneeskunde: elke dag medicijnen) is niet het doel van de nutritionele aanpak. Een gezond persoon zou alles moeten kunnen eten, hoewel soms met mate.

Westerse geneeskunde wordt echter wel degelijk ingezet door dr Boerebach. De westerse interventies zullen meestal gericht zijn op het oplossen van een acuut probleem (bij pijn helpt een aspirientje nou eenmaal sneller dan het aanpassen van het voedingspatroon) maar tegelijkertijd kan de nutritionele benadering gestart worden.

Dit is de complementaire geneeskunde die dr Boerebach aanhangt, in de zuivere zin van het woord: In aanvullng op elkaar.

 

Aandoeningen die via voeding beinvloed kunnen worden zij, in geen specifieke volgorde:

-       Vermoeidheid

-       Schildklierproblemen (inclusief subklinische hyp0thyreoidie, T3 en rT3 problematiek)

-       Auto immuun aandoeningen (reuma, psoriasis, diabetes)

-       Multiple Sclerose (Hormonale MS)

-       Hormonale disbalans

-       IBS (irritable bowel syndrome)

-       Zuurbranden/dyspepsie

-       Eczeem

-       Hoge bloeddruk

-       Hoog cholesterol

-       Fibromyalgie

-       Overgewicht/obesitas

-       Angst en depressie

-       Risicoverlaging op alle bovengenoemde

 

Als u wil weten hoe een consult er in opbouw uitziet, klik hier

Als u inspiratie zoekt voor gezonde recepten klik hier (in Engels).

De adviezen van dr Boerebach tijdens het consult zijn individueel. Als u in de recepten ingrediënten tegenkomt die u zijn afgeraden, gebruik het recept dan niet.

 

Staff

Maaike
(English, Francais, Nederlands )
Share: