UItleg COVID-19 IgG sneltest

Wat meet de COVID-19 sneltest?

De test meet Immunogobuline M en Immunoglobuline G (IgM en IgG) tegen Sars-Cov2 (wat COVID-19 veroorzaakt). Het immuunsysteem maakt antilichamen aan om het virus te bestrijden. IgM is het snel reagerende antilichaam, waarvan wordt aangenomen dat het stijgt van 4 dagen tot 2 weken na de infectie (dit is nog steeds niet erg duidelijk, op basis van kennis over andere virale ziekten). IgG is het langerwerkende antilichaam, niveaus stijgen 2-4 weken na infectie.

Dit betekent dat deze test pas 3-4 weken na genezing van een mogelijke infectie bruikbaar is.

De test meet GEEN huidige infectie, dit wordt gedaan met een neus / keeluitstrijkje.

Dus: test zal u vertellen of uw immuunsysteem in het verleden in contact is geweest met het Sars-Cov2-virus.

 Is de test betrouwbaar?

Op dit moment bestaat er geen enkele test die 100% betrouwbaar is. Ook de test die wij aanbieden, wordt nog onderzocht, de gevoeligheid lijkt rond de 90% te liggen, de specificiteit tussen 96-98%. Dit is voor IgG, IgM is iets minder betrouwbaar.

Dit betekent dat als u de infectie heeft gehad, de test positief zal zijn in 9 van de 10 gevallen of negatief in 1 van de 10 gevallen (gevoeligheid), wat betekent dat het 10% van de infecties mist.

Specificiteit van 96% betekent dat als de test negatief is, er een kans van 4% is dat het resultaat vals positief is: u had de ziekte niet, maar de test geeft aan dat u hem had.

 

Wat zijn de problemen met de tests en de resultaten?

1: Antilichaamspiegels pieken pas na 3-4 weken. Daarom adviseren wij om de test 4 weken nadat de laatste symptomen van een infectie zijn verdwenen te doen, om de kans dat antilichamen kunnen worden opgespoord, groter te maken. De test toont geen huidige infectie aan, maar alleen of uw immuunsysteem in het verleden heeft geprobeerd een Sars-Cov2-infectie te bestrijden.

2: Als u 3-4 weken geleden slechts lichte symptomen had, zijn er mogelijk niet voldoende antilichamen die kunnen worden gedetecteerd, dus: hoe ernstiger u bent geweest, hoe betrouwbaarder de test wordt. U zou een lichte vorm van COVID-19 kunnen hebben gehad, maar u hebt niet genoeg antilichamen gemaakt: de test kan negatief zijn, terwijl er een infectie is geweest. Mogelijk bent u nog steeds vatbaar voor een (nieuwe) infectie.

4: De test kan positief zijn, terwijl er geen infectie is geweest. 

5: Het is niet duidelijk of het hebben van antilichamen bescherming biedt tegen toekomstige infecties, hoewel IgG u in theorie zou moeten beschermen tegen een terugkerende infectie tijdens dit COVID-19-seizoen.

 

Wat betekenen de testresultaten.

  • 1: De test was positief: de kans is groot dat u COVID-19 had, zeker als u meer dan 3-4 weken geleden ernstige symptomen had (koorts, ademhalingsproblemen, hoesten, maagdarmproblemen). U bent waarschijnlijk beschermd tegen COVID-19 in dit seizoen (maar we weten de duur van dit seizoen niet). U zult waarschijnlijk geen toekomstige bron van verspreiding van het virus zijn. In 4 van de 100 gevallen had u de ziekte echter niet en loopt u nog steeds het risico COVID-19 op te lopen of het virus door te geven aan kwetsbare mensen. Dit kan erg gevaarlijk zijn als je kwetsbare mensen bezoekt / helpt / ziet. Dit leidt tot een vals gevoel van veiligheid en is de grootste valkuil van een positief resultaat.

  •  2: De test was negatief: Er is een grote kans dat u COVID-19 niet had, maar alleen als u duidelijke symptomen had (koorts, hoest enz.) En als u deze symptomen MINSTENS 3-4 weken geleden had. Te vroeg testen leidt tot meer negatieve resultaten. Als u 3-4 weken voorafgaand aan de test lichte of geen symptomen had, zou een negatief resultaat twee dingen kunnen betekenen: u had inderdaad geen COVID-19 of uw symptomen waren te licht, dus er werden te weinig antilichamen gemaakt: de test kan ze niet ontdekken.

Conclusie:

als een test positief is, is de kans groot dat u de ziekte heeft gehad, maar u MOET ZICH REALISEREN dat er nog steeds een kans van 4% is dat u nog steeds het risico loopt om het Sars-Cov2-virus te ontwikkelen (en verspreiden).

U mag een positief testresultaat NIET gebruiken om uzelf ervan te verzekeren dat u het virus niet aan andere mensen kunt doorgeven, dit is vooral belangrijk als u zorgt voor / bezoek brengt aan ouderen of mensen met een verminderde immuniteit (bijv. vanwege chemotherapie etc.) . Als de test vals positief was, had u de ziekte niet en bent u nog steeds een mogelijke bron van verspreiding van het virus.

 Sociale afstand en goede hygiëne zijn nog steeds nodig, ongeacht het testresultaat!

Share: